zondag 9 maart 2014

Bakker Posthuma
Jason heeft er moeite mee om iets nieuws te ondernemen, hij lijkt liever lui dan moe en is weinig gemotiveerd iets te ondernemen. Dit is zeker geen luiheid maar meer de gedachten aan wat er allemaal zou kunnen gebeuren wanneer Jason iets zou ondernemen.

We zijn al jaren bezig om hem te motiveren: beloningssystemen, “Star wars planeet punten” verdienen, extra zakgeld, etc. Vaak werken deze beloningen maar kort, als het nieuwe ervan af is wordt de klus ook niet meer gedaan. Zo kon Jason extra zakgeld verdienen door kleine klusjes in het huishouden te doen zoals tafel dekken. Nu is Jason erg gesteld op geld (wordt op school en thuis wel eens gekscherend Dagobert Duck genoemd) maar om hiervoor de tafel te dekken…vergeet het maar!

In de kerst vakantie stonden we ineens in een gamewinkel in Amsterdam, Jason wilde wel heel graag een PSP3. Om er zomaar één te kopen voelde voor mij helemaal niet goed, dus ter plekke afspraken gemaakt: wat heb je ervoor over Jason: Jason probeerde het nog op een makkelijke manier voor elkaar te krijgen:” iedere week met mama en Peter in het bos wandelen”.  Uiteindelijk kwamen we bij de volgende afspraak: 3x per week, op maandag, woensdag en vrijdag de tafel dekken én op zaterdag naar de bakker brood halen. Jason moest hier even goed over nadenken, vooral dat naar de bakker was wel heel eng voor Jason. Na 5 minuten hadden we een deal, na 10 minuten een PSP3.

Het tafel dekken gaat tot op de dag van vandaag, 3 maanden later, zonder problemen. Voor het brood halen hebben we Peter, Jasons hulphond, ingeschakeld. Bij de bakker toestemming gevraagd, was geen probleem, en één keer met Jason en Peter meegelopen. Het gaf de nodige spanningen bij Jason maar de week erop ging Jason met Peter naar de bakker! Wat was Jason blij dat het hem gelukt was! En papa en mama ook!  De week erop ging Jason naar de bakker maar er was een medewerkster die niet zag dat Peter een hulphond is en zei tegen Jason dat er geen honden binnen mochten. Jason zei keurig dat het een hulphond is en hij toestemming had. Ze mochten naar binnen! Voor Jason zijn dit enorme sprongen in zijn ontwikkeling!

Een paar weken later vond Jason dat hij het nu wel eens zonder Peter kon proberen. Ook dat ging goed en nu gaat Jason iedere week naar de bakker. Ook wanneer hij op zaterdag een andere activiteit heeft vergeet hij niet naar de bakker te gaan! We hoeven het niet meer te zeggen, het zit in Jasons systeem! Voor Peter is het jammer. Nu Jason voortaan alleen naar de bakker gaat mist Peter op de zaterdag de lekkere bakkerij luchtjes. Maar ja, dan maar thuis een extra stukje worst voor Peter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten