vrijdag 22 november 2013

MuseumbezoekHet is al weer een tijdje geleden dat we het Rijksmuseum met Jason en Peter bezochten. Eerst een mail naar het museum met de vraag of Peter als hulp hond mee mag. Het antwoord: “ Geen honden behalve blinde geleide honden”.

Nu mag  Peter als “autisme geleide hond”  net zo veel als een blinde geleide hond dus wij, met Peter, naar het museum. Wel een escape ingebouwd, Robbert zou met Peter naar het Vondelpark wanneer hij toch niet mee naar binnen zou mogen, Jason en ik zouden het museum bezoeken. Ook Jason over dit plan ingelicht. 


Peter in “pak 1” zoals wij dat noemen: zijn Helphûn Fryslân dekje om, pasjes mee en vol goede moed naar het Rijksmuseum. Eerst werden we al tegengehouden: “Er mogen geen honden in het museum”, de meneer “met de V” van de beveiliging het pasje laten zien en uitgelegd dat Peter een “autisme geleide hond” is. We mochten zowaar doorlopen, maar bij de kassa werden we uit de rij gehaald, blijkbaar moest het eerst opgezocht worden of Peter wel mee mocht. 


Wij wachten, en wachten en wachten…en wachten is voor kinderen, maar vooral voor mensen met autisme moeilijk. Peter ging rustig op de grond liggen, had je “geen kind aan”. Jason daarentegen ging typisch autistisch gedrag vertonen: hij ging rondjes lopen om Peter heen. Normaal zou ik Jason iets anders aangeboden hebben, (we hebben meestal wel een Donald Duck pocket mee of zijn Play Station Portable) maar nu liet ik hem zijn gang gaan. Hij heeft die hond  niet voor zijn zweetvoeten. Regelmatig kwam een beveiliger bij ons staan, vond het onzin dat we moesten wachten: ”zo’n lief blindegeleidehondje”. Hulphonden voor autisme zijn nog niet echt bekend in Nederland.


Na 20 minuten mochten we toch nog het museum in, met excuses van het museum.


Dan is het altijd weer bijzonder om te zien wat voor effect Peter op Jason heeft: Jason kon rustig bij een schilderij staan, het verhaal op zijn koptelefoon over het schilderij luisteren en trok zich totaal niets aan van de mensen en geluiden om hem heen. In alle rust liep hij het museum door, nam de tijd overal voor en Peter liep steeds rustig met hem mee, ging achter Jason liggen wanneer Jason de tijd nam voor een schilderij. Zonder Peter zou Jason vooral gelet hebben om wat er zich om hem heen afspeelde, dit zou zo vermoeiend voor hem zijn geweest dat hij na een uur, overprikkeld,  weg had gewild, waarschijnlijk zelfs zonder “de Nachtwacht” gezien te hebben. 


In oktober j.l. is Jason zonder Peter naar het Rijksmuseum  terug geweest samen  met 4 vrienden om een workshop te volgen. Zo met zijn vrienden  voelt Jason zich veilig genoeg om dit zonder Peter te doen. Maar voor de volgende keer kunnen we Peter gelukkig zo weer meenemen. 

 

1 opmerking:

  1. Wat mooi om te lezen! Heerlijk dat Jasper op deze manier het museum kon bezoeken! En ach, stug doorgaan! Dan raakt men wel gewend aan hulphonden!

    BeantwoordenVerwijderen